Як відхилити зовнішні посилання з Google Disavow Links Tool?

Як відхилити зовнішні посилання з Google Disavow Links Tool?
Як відхилити зовнішні посилання з Google Disavow Links Tool?

За допомогою функціоналу Google Disavow Links Tool є можливість «відхилити» небажані посилання, які ведуть на ваш сайт. Або, точніше, завантажити в Google Search Console список беклінків, які не повинні враховуватися під час ранжирування, як повідомляє підтримка Google .

Як посилання на небажані ресурси можуть зашкодити сайту?

GSC

Одним із заборонених методів просування Google вважає застосування сумнівних схем отримання зворотних беклінків на ресурс з метою підвищення рейтингу. При виявленні таких, до сайту застосовують санкції – «Заходи, прийняті вручну».

Які посилання небажані?

Сумнівними або штучними SEO, посиланнями, здатними нашкодити сайту, можуть бути:

  • беклінки з неякісних ресурсів «іншої» тематики;
  • Сомнівні 404 – посилання на неіснуючі сторінки або домени;
  • з сайтів, на яких виявлено «шкідливе ПЗ»;
  • з ресурсів «заборонених» тематик, 18+, з анкорами, що не належать до тематики сайту;
  • з ресурсів, що знаходяться під фільтром;
  • Спамні лінки – наскрізні, наприклад, у хедері або футері, посилання з комерційними анкорами

Як знайти сумнівні посилання?

Вивантаження та оцінку зовнішніх посилань сайту зручніше здійснити з використанням одного з популярних сервісів: Ahrefs

перевірка посилань в ahrefs

Вказавши домен, отримайте список зовнішніх беклінків. В аналізаторі посилань є ряд корисних функцій, наприклад, Disavow link spam дозволяє сформувати та імпортувати файл з небажаними посиланнями в Google’s Disavow Tool Xtool

Перевірка посилань у Xtool

При використанні Xtool доступне вивантаження та перевірка зовнішніх посилань. Megaindex

Перевірка посилань через Megaindex

Дозволяє вивантажити зовнішні лінки та проаналізувати їх, виявити якісні та «погані». Виявлені небажані зовнішні беклінки потрібно прибрати, звернувшись до адміністратора домену-донора.  

Коли і як використовувати Google Disavow Tool?

При неможливості позбутися сумнівних посилань з доменів-донорів можна використовувати Google Disavow Links Tool. Перед його застосуванням потрібно впевнитись у наявності обмежень на сайт – «Заходи, прийняті вручну»

або обґрунтованих підозр про швидке накладення таких. Наприклад, велика кількість спамних беклінків із низькоякісного домену іншої тематики, країни. Необхідно скласти список небажаних посилань або доменів у txt-файлі з кодуванням UTF-8. Приклад списку з коментарями: #Додати до списку сторінку https://site.com/page.html #Додати до списку домен: domain:site.com

Перейти до інструменту, вибрати сайт

GDT

Натиснути кнопку «Відхилення посилань», завантажити файл зі списком небажаних беклінків та «Надіслати». Обробка відправленого списку займає від 2 тижнів до 2-х місяців. “Відхилені” посилання не враховуватимуться пошуковою системою Google, при цьому самі посилання з доменів донорів не будуть видалені. Важливо пам’ятати, що застосування інструменту Google Disavow Links Tool є небезпечним для пошуку сайту. Його використання рекомендується у виняткових випадках, описаних вище.

Олександр Романенко
Team Lead/Senior SEO-спеціаліст
Інші статті автора
14/11/2023
Мікророзмітка служить для розмітки даних на сторінках сайту на зрозумілій пошуковій мові, що дає можливість пошуковим системам використовувати розмічені дані для виведення інформації в СНІПЕТ, а це покращує відповіді на запитання користувачів - по суті головне завдання ПС.

23/05/2023
Редирект (перенаправлення) – це процес автоматичної переадресації користувача з однієї URL-адреси на іншу, що буває корисним при зміні URL-адреси сторінки, перенесення сайту на інший домен, виправлення помилок URL, забезпечення безпеки сайту тощо.

12/05/2023
Фільтри – це не просто інструмент, потрібний покупцю для пошуку товару в, іноді, дуже великих каталогах, їх налаштування – один з ключових чинників, що впливають на продуктивність  і ефективність інтернет-магазину. Три чверті користувачів, які не знайшли потрібний товар протягом 20 секунд залишають веб-ресурс і шукають більш зручний.

Останні статті по #SEO
27/03/2024
При досягненні бажаних результатів у пошуковій видачі не потрібно зупиняти роботи з просування платформи. Алгоритми пошукових систем періодично змінюються, конкуренти проводять роботи з покращення своїх ресурсів, а значить просуванням вашого сайту теж необхідно займатися постійно.

15/03/2024
Підбір ключових слів – важливий етап під час пошукового SEO-просування сайтів. Їх використання покращить ранжування сторінок вашого ресурсу.

11/03/2024
Ahrefs – корисний і потужний інструмент в арсеналі будь-якого SEO-фахівця. З його допомогою можна відстежувати позиції та дії конкурентів і поліпшити ранжування власного сайту, адже він вкаже на помилки, які були допущені ще під час створення ресурсу, але впливають на його позиції зараз.